Lige nu:
22. april 2020

Boligkøb under corona-krisen?

Normalt er foråret højsæson for handelsaktivitet på boligmarkedet og hvert år siden 2011 er salget af huse i gennemsnit steget med 17 % fra februar til marts måned.

I år befinder Danmark og resten verden sig i en meget usædvanlig situation, hvor det har været nødvenligt at lukke store dele af vores samfund ned for at bekæmpe COVID-19.

En sådan nedlukning er ikke uden konsekvenser og et spørgsmål vi ofte bliver mødt af personer, der ønsker rådgivning i forbindelse med en bolighandler er om ’’det nu er en god idé at investere i fast ejendom under corona-krisen?’’

Antallet af bolighandler i Danmark er i 2020 faldet drastisk, hvilket blandt andet skyldes de nye retningslinjer, som vi alle har måtte indordne os efter. Markedet er ikke gået i stå, men retningslinjerne besværliggør den måde, som vi under normale forudsætninger vil handle hus på.   

Dertil skyldes faldet i handelsaktiviteten også, at mange er meldt ledige eller er usikre på, hvad deres fremtid bringer. Der er ingen der ved, hvordan situationen ser ud i morgen, men eksperter spår, at boligmarkedet formentlig vil være sat under pres det næste års tid, alt afhængig af, hvor store økonomiske følger COVID-19 får for vores samfundsøkonomi.

Hvilke overvejelser bør man så særligt gøre sig, hvis man ønsker at indfri sine boligdrømme under corona-krisen?

Køberne står overfor en situation, hvor det er blevet dyrere at få finansieret bolig, ligesom usikkerheden for, om man kan få lov til at beholde sit job har stor betydning.

Senest har Realkredit Danmark midlertidigt fordoblet sit krav til, hvor mange penge boligkøbere skal stille med. Indtil nu har kravet som udgangspunkt været 5 % af købesummen, men kravet er nu som udgangspunkt hævet til 10 %.

Danske Bank har oplyst, at man har taget skridtet på grund af usikkerhed om boligpriserne og den økonomiske udvikling samt usikkerhed på jobmarkedet, og beslutningen er blevet mødt af stærk kritik fra blandt andre konkurrenter og ejendomsmæglere, idet deres opfattelse er, at man bør vise samfundssind ved at imødekomme de mange boligejere i det nuværende marked, som har svært ved at tilvejebringe den kontante købesum, der skal til for at købe hus.

Færre interesserede købere betyder, at de som ønsker at sælge er sat under pres – især hvis de står i en situation hvor et salg ikke kan vente. Derfor kan man som interesseret køber forsøge at forhandle et eventuelt afslag i købesummen.

Man bør som køber også gøre sig overvejelser om, om det ér drømmehuset – altså er det huset, som du skal bo i i en længere årrække? Hvis svaret er ja, bør det ikke give anledning til bekymringer, men hvis man ønsker at købe hus med en kort investeringshorisont, kan man risikere at købe til en for høj pris, som betyder et større tab, når huset sælges igen om et par år.

Går du og drømmer om at investere i fast ejendom og ønsker rådgivning i denne forbindelse, kan du kontakte advokatfuldmægtig Simone Glavind på tlf. 89 34 35 07 eller pr. mail sg@universadvokater.dk

Vi følger alle myndighedernes anvisninger i forbindelse med udbredelsen af COVID-19 i Danmark, og derfor er det muligt at afholde møde via telefon eller Skype/FaceTime.  

Dudal Webdesign